Пилешко со Свежи Кајсии и Чили
Состојки:
- 500г пилешко месо, исечено на парчиња
- 8-10 свежи кајсии, исечени на половинки и извадени коските
- 1 лажица маслиново масло
- 2 чешниња лук, ситно исечкани
- 2 чашки пилешки бујон (течноста каде е подварено месото)
- 1 чаша суво бело вино
- 2 лажички ситно исечкано чили (според ваш вкус)
- 2 лажици мед
- Сол и бибер на вкус
- Свежи исечени листови мајчина душица за украс
Упатство:
- Во голема тава или тенџере, загрејте го маслиновото масло на средна висока температура.
- Додадете ги исечените парчиња пилешко месо и пржете ги околу 5 минути, се додека не станат златно-кафеави.
- Додадете го ситно исечениот лук во тавата и пржете го заедно со месото уште околу 3-4 минути, се додека лукот не стане мек.
- Додајте го ситно исечениот чили, пилешкиот бујон и белото вино во тавата. Доведете ја смесата до температурата за вриење.
- Исклучете го споретот и оставете ја смесата да крчка околу 15-20 минути, се додека месото не се интензивира и не стане ровко.
- Додајте ги исечените кајсии и медот во тавата. Продолжете да готвите уште околу 5 минути, се додека кајсиите не станат малку меки и месото не се интензивира со слатко-слан вкус.
- Посолете и побиберете според ваш вкус.
- Сервирајте го пилешкото со свежи кајсии и чили како главно јадење, украсено со свежи исечени листови од мајчина душица за дополнителен вкус и арома.
Оваа комбинација на благо солено пилешко месо со слатки кајсии и пикантен чили ќе ви обезбеди експлозија на вкусови во устата! Пријатно!