Пилешко со Свежи Кајсии и Чили

Сподели го ова преку:


Состојки:

  • 500г пилешко месо, исечено на парчиња
  • 8-10 свежи кајсии, исечени на половинки и извадени коските
  • 1 лажица маслиново масло
  • 2 чешниња лук, ситно исечкани
  • 2 чашки пилешки бујон (течноста каде е подварено месото)
  • 1 чаша суво бело вино
  • 2 лажички ситно исечкано чили (според ваш вкус)
  • 2 лажици мед
  • Сол и бибер на вкус
  • Свежи исечени листови мајчина душица за украс

Упатство:

  1. Во голема тава или тенџере, загрејте го маслиновото масло на средна висока температура.
  2. Додадете ги исечените парчиња пилешко месо и пржете ги околу 5 минути, се додека не станат златно-кафеави.
  3. Додадете го ситно исечениот лук во тавата и пржете го заедно со месото уште околу 3-4 минути, се додека лукот не стане мек.
  4. Додајте го ситно исечениот чили, пилешкиот бујон и белото вино во тавата. Доведете ја смесата до температурата за вриење.
  5. Исклучете го споретот и оставете ја смесата да крчка околу 15-20 минути, се додека месото не се интензивира и не стане ровко.
  6. Додајте ги исечените кајсии и медот во тавата. Продолжете да готвите уште околу 5 минути, се додека кајсиите не станат малку меки и месото не се интензивира со слатко-слан вкус.
  7. Посолете и побиберете според ваш вкус.
  8. Сервирајте го пилешкото со свежи кајсии и чили како главно јадење, украсено со свежи исечени листови од мајчина душица за дополнителен вкус и арома.

Оваа комбинација на благо солено пилешко месо со слатки кајсии и пикантен чили ќе ви обезбеди експлозија на вкусови во устата! Пријатно!





Сподели го ова преку:

Слични Објави