| |

Слатка магија: Историјата за настанувањето на чоколадото

Сподели го ова преку:


Чоколадото има долга и интересна историја, која започнува далеку во историјата. Какаото, основната состојка на чоколадото, потекнува од Средна и Јужна Америка, каде што старите цивилизации како Маите и Ацтеките го користеле како дел од своите религиозни и културни обреди. Според археолошките наоди, какаото за прв пат се спомнува прек околу 2000 години п.н.е.

Какаото било ценето како свето растение кај старите цивилизации, а често се користело и како средство за плаќање. Луѓето научиле да го користат за подготовка на напитоци со богат и горчлив вкус, кое се разликувало од чоколадите што ги знаеме денес.Со пристигнувањето на Шпанците во Централна и Јужна Америка во 15-от и 16-от век, какаото било пренесено во Европа. Таму, Европјаните го претвориле во популарен напиток, но со додавање на шеќер и други состојки за подобрување на вкусот. Овој нов напиток брзо станал популарен и почетокот на процесот на модернизација на чоколадото како што го знаеме денес.

Во текот на 19-тиот век, со напредокот на технологијата за производство, чоколадото станало пософистицирано, со развој на различни техники за преработка на какаото и додавање на други состојки како млеко и шеќер. Иако првично било достапно само за богатите, како што минувало времето, чоколадото станало популарен десерт ширум светот достапен на сите и претставува важен дел од современата култура и исхрана. Денес, чоколадото се произведува и консумира во различни форми и вкусови, а неговата историја претставува непрекинат процес на еволуција и иновации.Сподели го ова преку:

Слични Објави