Медено-Солени Печени Лешници

Сподели го ова преку:


Состојки:

  • 2 чаши цели лешници
  • 2 лажици мед
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1/2 лажица сол

Упатство:



  • Загрејте ја рерната на 180°C.
  • На плех ставете хартија за печење, распоредете ги лешниците во еден слој.
  • Посипете ги лешниците со мед и маслиново масло, а потоа рамно распространете ја солта врз нив.
  • Печете ги во загреаната рерна околу 10-15 минути, или додека не станат златно-кафеави, да ги промешате лешниците на половина на времето за печење.
  • Извадете ги лешниците од рерната и оставете ги да се оладат.
  • Кога ќе се оладат, пренесете ги во сервирачка тава.

Овие печени лешници се одлична закуска која може да ја уживате сами, или да се додаде како декорација. Контрастот на вкусови помеѓу медот и сочните лешници, заедно со солта, ја прават оваа закуска уникатна и неверојатно вкусна.



Сподели го ова преку:

Слични Објави