Мојата слобода – исповед на една слободна жена

Сподели го ова преку:


Слободата е едно од најосновните права на човекот. Тоа е право кое нѝ дава можност да одлучуваме за сопствените постапки, да ги контролираме своите животи и да ја исполниме својата среќа. Сепак, со слободата доаѓа и одговорност. Мораме да бидеме спремни да се справиме со последиците од нашите одлуки и да ги прифатиме последиците што можат да произлезат.

1. Слобода на облекување

Кога станува збор за слободата, еден од најочигледните примери е нашето право да ја одбираме нашата облека. Можеме да се облечеме како што сакаме, да избереме што да носиме на работа, во училиште или на други друштвени настани. Но ова право, исто така, носи со себе и извесна одговорност. Треба да бидеме сигурни дека не го нарушуваме професионалниот костим и не го прекршуваме дрес кодот во училииштето или на работното место.Имаш слобода да избереш како да се облечеш, како што сакаш да се представиш на светот. Одлучуваш да го облечеш својот најнов и најубав фустан, но кога го погледнуваш својот одраз во огледалото, ти се чини дека фустанот малку се стеснил додека стоел во гардероберот.

И така, бидејќи не можеш да го вратиш во првобитната големина, а цените на новите се премногу високи, одлучуваш да почнеш со диета. Но што да јадеш? Има толку многу опции – зеленчук, пилешко, риба, печено свинско… но сепак одлучуваш да одиш на пица. Зошто? Затоа што слободата е прекрасна работа и зошто да се лишуваш од вкусната храна, кога можеш да јадеш она што ти се допаѓа?

2. Слобода на исхрана

Истото важи и за нашето право да одбереме што да јадеме. Дали ќе се одлучиме за здрава храна или не, зависи само од нас. Сепак, со слободата на изборот доаѓа и одговорноста да се грижиме за своето здравје и да избереме здрава храна која ќе ни го даде потребното гориво за да можеме да работиме и да живееме со полна пареа.

Во секојдневниот живот, често нѝ е дадена слободата да одбереме со кого ќе се дружиме и како ќе го поминеме нашето време. Ова може да биде многу пријатно, но исто така може да биде и извор на проблеми. Доколку не сме внимателни, можеме да завршиме во лошо друштво или да поминеме вредно време на непродуктивни активности. Затоа е важно правилно да ги одбереме своите пријатели и со тоа, правилно да го исполниме нашето време.

Како слободен човек, одлучуваш да ги посетиш твоите пријатели. Одиш на вечера со нив и многу се забавувате. Но кога ќе ти понудат уште една чаша вино, одлучуваш да кажеш “Не, благодарам.” Зошто? Па, затоа што знаеш дека како слободен човек имаш контрола врз својот живот и самата одлучуваш што е најдобро за тебе.

3. Слобода на работното место

Кога станува збор за слободата на работното место, има една работа која надминува сè – изборот да работите од дома. Можеби звучи убаво да може да работите од пижами и панталони со јагули, но во реалноста, слободата на работа од дома може да биде тешка работа. Доколку не сте внимателни, може да завршите со работа до полноќ и да ја заборавите разликата помеѓу работното време и времето за одмор.

Сепак, кога станува збор за слободата на работното место, има едно правило кое секогаш треба да се следи – не јадете лук на работното место. Можеби ќе звучи банално, но кога во канцеларијата ќе започне да се шири мирисот на лук, ќе бидете најомразениот човек во канцеларијата. Затоа, ако сакате да јадете лук, одете надвор и јадете го во природа, далеку од можноста за привлекување на непотребно внимание.

Но, има и една друга слобода на работното место, која секоја работна средина ја нуди – слободата да не се слушаат турбо-фолк песните кои колегите ги пуштаат на радио. Доколку сте љубител на тешкиот метал, или можеби техно транс, можеби вашиот музички вкус не е најпогоден за работната средина полна со турбо-фолкери, но тоа не треба да ве спречува да го слушате тоа што ви носи утеха и задоволство. Затоа, наслушувајте се музика од својот музички вкус, бидете внимателни да не дозволите работната околина да ве иритира. Ако колегите пуштаат гласен турбо-фолк, секогаш можете на своето работно место да донесете музичка опрема со поголема моќност од нивното радио и лесно да ја покриете нивната таканаречена музика која звучи како тропање на буриња во кои има затворено преплашени мачки кои завиваат од страв.

И, што можеме да заклучиме?

Понекогаш, слободата може да биде мала расправија со твојот гардеробер, твојата диета, твојот распоред на денот, или пак работното место, но на крајот, таа е прекрасна работа. Ви благодарам!Сподели го ова преку:

Слични Објави