Македонските самопрогласени „Проверувачи на факти“ – Оголени до гола кожа!

Сподели го ова преку:


Ги проверивме македонските проверувачи на факти. Не се независни! Не проверуваат факти! Платени се да вршат цензура! Од кого?. ќе дознаете подолу во оваа објава.

Отворено општество изгради глобална мрежа на невладини организации што промовираат левичарска агенда со отворени граници, ЛГБТ, абортус, универзален основен приход, говор против омраза и десничарски партии, сите под маската на „човековите права“, како што е откриено во новиот извештај на Европскиот парламент. Извештајот „Echo Chamber: The Quango Feedback Loop“ беше објавено од Европскиот центар за право и правда, подружница на ЕУ на АЦЛЈ на Џеј Секулов.

„Комисијата на ЕУ финансира голем број на„ невладини организации “(НВО), кои се скоро исклучиво левичари и лобираат во владите на земјите членки на ЕУ и самата ЕУ, со цел да ја унапредат својата политичка агенда и да прима повеќе пари “, пишува известувачот за буџетот на ЕУ, Јоаким Кухс,„ ова создава јамка за повратни информации и ехо-комора финансирана од даночните обврзници што неправедно ги дискриминира конзервативците и ги крши обврските на ЕУ за политичка неутралност “.Овие невладини организации на „граѓанското општество“ „честопати се поврзани со левата мрежа околу Фондацијата Отворено општество Open Society Foundation (OSF)   и придружните организации кои практикуваат практика на празнење на евра од даночни обврзници за политичко лобирање во корист на левата агенда на која нема граници, илегална миграција, закони и рафинирани медиумски кампањи против конзервативни политичари и мислења кои се делегитимирани како т.н. „говор на омраза“ “, вели Кухс.

Далеку од тоа дека се „невладини“ организации, многу од овие невладини организации станаа всушност владини организации (квангоси) што ЕУ и владите ги користат за да ги пренесат своите политички агенди и активизам на сметка на даночните обврзници, истовремено напаѓајќи и поткопувајќи ги конзервативните влади во ЕУ земји членки и во странство, особено во Израел, но исто така и во Источна Европа, Јужна Африка, Индија, Бразил, Мјанмар, па дури и САД.

Кабинетот на Кухс идентификува 98.108.326 евра (116.677.488 УСД) за финансирање на левичарски проекти од страна на ЕУ само во 2019 година, кои одат во невладини организации поврзани со Отвореното општество. Поради недостаток на транспарентност, реалниот број е веројатно многу поголем.

Кабинетот на Кухс откри и над 13.124.712 евра (15.607.513 американски долари) за Гејтвеј експерт што Комисијата на ЕУ ги потроши на анти-израелски невладини организации  во 2019 година.

Претходно над 30 милиони евра (35 милиони УСД)  ЕУ ги потроши на невладини организации поврзани со Отвореното општество во Европа во 2019 година.

ЕУ, исто така, финансираше групи поврзани со радикалното исламистичко муслиманско братство со 1.869.141 евра (2.222.726 американски долари) во 2019 година, објави Гејтвеј Пандит.

На Балканот, ЕУ потроши најмалку 4.117.137 евра (4.895.975 УСД) во 2019 година за невладини организации поврзани со Отвореното Опшество, особено во Македонија, Србија и Косово.

Фондацијата  Open Society Macedonia (Отворено Општество Македонија) доби 1.225.528 евра од ЕУ во 2019 година за проектот „Остани на училиште – Акција за вклучување на Ромите во основното образование“ и 199.998 евра за проектот „Пристап до правда за најмаргинализираните“.

Граѓанската организација Институт за човекови права Скопје доби 66.043 евра за проектот „Човекови права за сите“.

Медиумскиот проект Метаморфозис доби 997.394 евра во 2019 година за проектот „Зголемување на граѓанскиот ангажман во дигиталната агенда“.

Реактор  (Increasing Civic Engagement in the Digital Agenda“. Reactor – Research in Action), 1.241.535 € за проектот „Унапредување на родовата еднаквост преку процесот на пристапување кон ЕУ“.

Маргини Скопје доби 140.000 евра за проектот „Пристап до правда за маргинализираните заедници“.

12,002 евра беа наменети за Младинската алијанса Крушево за проектот „Градење на капацитети: Истражување на улогата на младите во помирувањето и градењето мир“.

Забелешка од авторот: Порталот за цензура Вистиномер  е финансиран од фондацијата на Џорџ Сорос за Отворено Опшество, реклама на долниот дел на веб-страницата води до www.soros.org.mk,  Вистиномер е исто така хостиран на Метаморфозис – поставена е реклама на крајот на порталот која е линкована до metamorphosis.org.mk , очигледно е  дека се нивни спонзор.

Не се независни и не проверуваат факти, затоа што се финансирани од Сорос да ја водат Агендата за Отвореното Опшество која е дел од Агендата 2030, а тоа е (Сатанскиот свет на Антихристот).

Оваа толпа не е платена да проверуваат факти, уште помалку се залагаат за вистината, секоја објава која се коси со нивната Агенда (опишана на почетокот на оваа објава) се боидуваат со извртување на фактите да ја цензурираат.

Понатаму: 58.213 евра беа наменети на Исламскиот младински форум Македонија, кој како цели ги именува „промоцијата на универзалните исламски вредности“ и „заштитата на младите од отстапувања“.

Во Косово, Балканската мрежа за истражувачко известување доби 397, 204 € за „Солидарност на отпорноста на тековните и идни новинари на Косово“  и Отворени податоци Косово, Центар за истражување на транспарентност и отчетност Србија и невладини организации во Естонија, Албанија и Црна Гора за проектот „Зголемување на граѓанскиот ангажман во дигиталната агенда“.

Реактор Македонија (1.241.535 евра), мрежата на жени на Косово и невладини организации во Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Шведска споделија над еден милион евра за проектот „Унапредување на родовата еднаквост преку процесот на пристапување во ЕУ“.

Во Јужна Африка, ЕУ потроши најмалку 3.599.614 евра (4.280.552 УСД) во 2019 година на невладини организации кои ја следат левичарската агенда промовирана од Фондациите за Отворено општество, како што е Центарот за парница за човекови права во Јужна Африка (САЛЦ) од јужна Африка, поддржан од стручен правен совет , техничка поддршка и финансиски ресурси ”.

САЛЦ е заеднички проект на Институтот за човекови права на Меѓународната адвокатска комора (ИБАХРИ) и Иницијативата за отворено општество за Јужна Африка (ОСИСА).

САЛЦ беше финансирана од ЕУ со 1.992.350 евра во 2019 година, заедно со уште 5 други невладини организации, за проектот „Out & Proud: LGBTI Equality and Rights in Southern Africa“.

Африканскиот форум за надзор на полицијата, кој Фондациите на отворено општество го наведува меѓу примарните фондатори, доби од ЕУ  475.000 евра за „Развој на капацитетот на јужноафриканската полициска служба за спречување и одговор на ксенофобично насилство и сродни злосторства од омраза“.

Невладината организација „Родови врски“, која Фондацијата Отворено општество ја смета за еден од нејзините спонзори, доби 142.500 евра од ЕУ за „Завршување на заедницата заснована врз насилство од страна на заедницата во Боцвана“.

Родови врски и истражување на довербата на жените и законот во Јужна Африка (ВЛСА), партнер на ОСИСА, доби 989.764 евра од ЕУ за „Социо-економско зајакнување преку политики што одговараат на родови, законодавство и акција“.

Пред 7 години, конзервативно управуваната Индија сè уште не беше вознемирувана од махинациите на Отвореното општество, како што напиша невладината организација Монитор во 2014 година: „ОСФ не поддржува организации во Индија.“

Се чини дека ова се смени: Во неговиот годишен говор на Светскиот економски форум во Давос Во 2020 година Џорџ Сорос објави дека ќе потроши милијарда долари на „борба против национализмот“, особено против владата на Нарендра Моди во Индија.

Во февруари 2021 година, како што објави Џек Пособиек, климатската активистка Грета Тунберг предизвика бес во Индија со случајно твитување на „пакет алатки-упатства“ за насилни востанија, веројатно производ на Фондацијата за Отворено Опшество.

Во 2019 година, ЕУ финансираше невладини организации поврзани со Фондациајта за Отворено Опшество во Индија со најмалку 4.596.255 евра (5.465.728 американски долари), вклучувајќи проекти како што се „WorkFree – Slavery, Work and Freedom: What Can Cash Transfers Contribute to the Fight for Decent Work?“

Џорџ Сорос основаше канцеларија за Фондацијата за Отворено Опшество во Мјанмар во 1994 година, која од 2015 година води кампања за муслиманското малцинство Рохинџа, кое доби невообичаено големо покривање во западните медиуми.

Во 2019 година, ЕУ плати најмалку 5.499.750 евра (6.540.137 американски долари) за проекти во Мјанмар, вклучително и Gendered Land and Extractives Action for Social Accountability“ („Акција за родово земјиште и екстрактивни активности за социјална одговорност“ со Оксфам), финансиран од Сорос (200.000 евра),

„Cultural Bridges“(„Културни мостови“) со ActionAid финансиран од Сорос ( 1.999.750 евра),

„Strategic and integrated Response to Online Hate Speech and Disinformation Campaigns in Myanmar“(„Стратешки и интегриран одговор на онлајн кампањи за говор на омраза и дезинформации во Мјанмар“) со Phandeeyar Foundation (Фондацијата Фандејар), финансирана од Сорос (1.500.000 евра).

1.198.683 евра и 601.317 евра се потрошени од ЕУ за „Safeguarding Journalists and Freedom of Expression in Myanmar“(Заштита на новинарите и слободата на изразување во Мјанмар) со канадскиот центар за закон и демократија финансиран од Фондацијата за Отворено Опшество.

3.979.975 евра (4.732.866 американски долари) се наменети за EU Aid Volunteers“  „Supporting and Complementing Humanitarian Aid“ (Волонтерите од ЕУ за помош во светот за програми како „Поддршка и надополнување на хуманитарната помош“) (1.389.319 евра),

„Supporting Gender Mainstreaming in Humanitarian Action“ (Поддршка на вклучувањето на половите во хуманитарна акција) (1, 261.361),

„Building Resilience Through Gender and Youth Leadership in Humanitarian Action“ (Градење на отпорност преку пол. и младинско лидерство во хуманитарна акција) (1.329.295 €), вклучувајќи 113.333 € за „ActionAid Myanmar“ (Акција Мајнамар), а остатокот за„ ActionAid “групи од Бразил до Зимбабве.

ЕУ дури ги финансираше невладините организации поврзани со Сорос со седиште во САД со најмалку 26.984.681 € (32.089.373 УСД) во 2019 година.

494.681 € отиде во „Groundswell International“ за заштита на климата на Хаити, кој доби 900.000 УСД во 2016 година од Отворено општество.

300.000 евра во 2019 година, средствата на ЕУ беа наменети за Институтот за истражување на женски политики, кој е исто така финансиран од Отвореното општество.

24.690.000 евра отидоа од ЕУ во Меѓународната банка за обнова и развој на Светската банка (МБОР), која доби 1.585.000 УСД од Отворено општество во 2017-2018 година.

И 1.500.000 УСД отидоа во Меѓународниот комитет за спасување, финансиран со 75.000 УСД од Отвореното општество 2018.

На 1 март, Јоаким Кухс, известувач за буџетот на ЕУ за 2019 година, побара да се одложи испуштањето на комитетот на ЕУ за буџетот за 2019 година, бидејќи сè уште имаше многу нерешени прашања. Комитетот за контрола на буџетот ќе гласа на овој предлог на 22 март и дали другите членови на комисијата можат или не можат да ги поддржат скоро 100 милиони евра потрошени за левичарски невладини организации.

За повеќе вакви и слични информации придружете нѝ се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО

*веста е целосно превземена од Емигрико.мк со нивна дозвола.

Забелешка од редакцијата на Неозбилнно:

Вистиномер е проект на Метаморфозис, а Метаморфозис е НВО финансирана од ФООМ, која е всушност финансирана од Сорос.

Во земјите од “Западен Балкан” секаде “проверувачи на факти” е некоја НВО или слична агенција, која по правило е финансирана од Сорос или NED, кои пак примарно се финансирани од конгресот на САД и други извори. Кои се тие други извори, можете да проверите самите на нивниот официјален сајт, а кој ги финансира тие извори, исто така оставаме кој го интересира, да си провери сам. Искрено, не навлеговме во понатамошно подлабоко истражување, но не би се изненадиле доколку повторно се пронајде врска со Сорос 🙂

Ова во забелешкава, се непристрасно проверени факти од страна на редакцијата на Неозбилно 😉, па очекуваме наскоро проверувачите на факти да ја означат и оваа статија за „невистинита“ со нивните „факти“, кои всушност не се факти, туку само пишување долги текстови во кои објаснуваат дека тие се релевантен извор и никој друг и мора да верувате во она што тие го тврдат, а не на неспорни факти кои ги објавуваат други. Или поедноставено – нивните „факти“ се факти, додека фактите потенцирани од други, не се факти, бидејќи другите едноставно не се „проверувачи на факти“. Факт, нели? 🙂Сподели го ова преку:

Слични Објави